Máte na zahrádce přebytek zralých ostružin? Máte hotový koláč i marmelády a teď nevíte, co dalšího? Zkuste likér.
Suroviny:
2 litry zralých ostružin
300ml vody
500g cukru
1l vodky
3ks nového koření
1ks celé skořice
Postup:
Ostružiny očistíme a rozmačkáme, následně necháme v lednici 4 dny odležet. Poté ostružiny necháme okapat přes utěrku v cedníku. Ve větším hrnci necháme svařit vodu s kořením a cukrem. Přidáme ostružinovou šťávu a celou směs necháme na mírném ohni ještě povařit. Redukujeme zhruba ½ hodiny.
Po stažení z plotny necháme likér vychladnout a vyndáme z něho koření. Po úplném vychlazení smícháme likér s vodkou a pomocí kávového filtru přelijeme do lahví. Pro výraznější chuť je dobré nechat několik týdnů ještě likér odležet.